Concurs «Pensa en circular»
Alumnat guanyador
Un dels reptes de la societat actual és assolir un desenvolupament sostenible que posi fi als riscos ambientals mitjançant noves eines de treball i hàbits més respectuosos amb el medi ambient. A Europa, segons l’Eurostat, l’any 2020 es varen generar 224,5 milions de tones d'aquests residus, uns 502 kg per persona, una part important dels quals acaba a abocadors. És això sostenible? Què hi podem fer? La clau és la implementació de l’economia circular.
Durant anys, la nostra economia s'ha assentat en un model basat a produir, usar i llençar, que requereix grans quantitats de recursos que són finits. És el model d'economia lineal, en què prima l'objectiu de la productivitat. És un model insostenible i que té un impacte mediambiental important i per a la qualitat de vida de la societat. Per això, s'imposa la necessitat d'un model nou: el de l'economia circular, el qual comparteix objectius amb l’economia social.
L'economia circular sembla que és el nou model econòmic de què tothom parla, però encara és poc conegut pel conjunt de la societat.
L'economia circular no sols és reciclar, sinó que va més enllà. Implica repensar, redissenyar, reutilitzar, reparar, reduir, reciclar i recuperar (les 7 R). Així, el cicle de vida dels productes s'allarga, els recursos es mantenen a l'economia durant més temps, es redueix al mínim l'ús de recursos i es produeixen el mínim de residus. El seu objectiu és l'eficiència en l'ús dels recursos.
Així mateix, en el context d'escassetat i de fluctuació dels costos de les matèries primeres, l'economia circular contribuirà a generar riquesa i ocupació (incloent-hi l'àmbit de l'economia social) al conjunt de les Illes Balears, i el seu desenvolupament permetrà obtenir-ne un avantatge competitiu en el context de la globalització en què estam immersos. La implementació d'aquest nou model permetrà que les Illes Balears creixin de manera intel·ligent, sostenible, innovadora, amb ocupació d'alta qualitat, cohesió social, innovació social, desenvolupament local i regional i, per descomptat, aconseguir la tan anhelada protecció mediambiental.
Per acomplir aquest repte, cal un canvi de mentalitat a la nostra societat. Cal pensar en una altra manera de viure, que tingui una escala de valors i costums per a la vida diària diferent de la que hem aplicat fins a l'actualitat. L'economia circular implica una manera nova d'entendre la societat i l'economia, això és des d'una perspectiva més innovadora, en què cada un de nosaltres i les nostres actuacions són rellevants. Cal redissenyar, repensar com consumim, com produïm… Cal que pensem en circular.
Per assolir aquesta transformació del sistema econòmic i del nostre dia a dia resulta vital la implicació de tots nosaltres. I, en aquest nosaltres, destacam el paper fonamental que hi exerciran els joves. Els nostres joves hi tenen molt a dir i ensenyar, ja que són ells els qui, als darrers temps, han donat mostres del compromís a favor del planeta. Amb la seva actuació, poden contribuir a fer que el conjunt de la societat prengui consciència de la importància de canviar el model socioeconòmic. Ells es poden convertir en veritables ambaixadors de l'economia circular, però, perquè arribin més enllà, cal donar-los l'oportunitat d'expressar-se i fer-se sentir.
Finalitat del concurs «Pensa en circular»
L'objectiu del concurs és conscienciar la societat i implicar els joves en el coneixement i l'ús de l'economia circular, un nou model de producció i consum que garanteix un creixement sostenible en el temps, la qual cosa afavoreix el benestar social dels ciutadans de les Illes Balears.
Amb aquest objectiu, volem que els participants del concurs ens expliquin què és per a ells l'economia circular (estudiants de primària, secundària, batxillerat i FP) i quines idees i/o accions realitzables, basades en l'economia circular, s'haurien de posar en marxa a la UIB per transformar el dia a dia de la nostra universitat (estudiants de la UIB) en benefici del planeta.
Així mateix, mitjançant aquest concurs, els estudiants, des de primària fins a la Universitat, aprendran valors fonamentals de l'economia circular que són essencials per a un desenvolupament sostenible del nostre territori.
Què aprendrà?
- Valorar l'entorn on habitam.
- La necessitat de canviar el model econòmic envers el que es coneix com a economia circular
- La importància de desenvolupar comportaments responsables per millorar el nostre entorn
- Adonar-se que les accions individuals i grupals compten.
- Crear una consciència en el conjunt de la societat.
- Els professors podran introduir en les explicacions i els programes docents qüestions vinculades a l'economia circular i a la necessitat que les Illes Balears facin aquesta transició cap a la circularitat. Això despertarà la curiositat dels alumnes per aquest nou model.
A més, cal pensar que el dia de demà seran ells els qui prendran decisions, no només en la seva vida quotidiana com a ciutadans, sinó com a treballadors o dirigents d'empreses, institucions, públiques i privades, i haver pres consciència de tot allò que faci referència al nou model econòmic d’economia circular farà més factible la implementació de l’economia circular. Tot un repte, però possible.
Qui pot participar-hi?
- Podran participar en aquest concurs els estudiants de 6è de primària, secundària, batxillerat i Formació Professional que estiguin matriculats als col·legis i instituts (públics, privats o concertats) de les Illes Balears.
- Estudiants matriculats a graus de la UIB.
Modalitats de participació
Hi haurà tres modalitats de participació:
- Dibuix: per als estudiants de 6è de primària.
- Microvídeo: per als estudiants de secundària, batxillerat i cicles formatius.
- Projecte d'idea innovadora sobre una mesura circular per implementar-la al campus de la UIB: estudiants de la UIB.
Mecanisme de participació
És molt senzill participar-hi, només has de seguir les instruccions següents.
Modalitat de dibuix: estudiants de 6è primària
Posa en marxa la imaginació i dibuixa!
- El treball consistirà a fer un dibuix sobre el que representa per a ells l'economia circular.
- Han de fer servir el full de dibuix corresponent (format DIN A4).
- Cada alumne hi pot presentar com a màxim un dibuix.
- Ha de ser totalment dissenyat per l'alumne, no pot incloure imatges extretes de webs ni manllevades d'altres documents.
Apunta-t’hi. Pots participar-hi en una d’aquestes dues modalitats
- Inscripció individual: cada alumne participant tindrà una persona responsable (professor, pare, mare o tutor legal) encarregada d’emplenar el formulari d'inscripció abans del dia 23 de maig de 2023.
- Inscripció del grup classe: el professor responsable del grup classe que vulgui participar en el concurs ha d'emplenar el formulari d'inscripció abans del dia 23 de maig de 2023.
Envia el dibuix
- Els treballs dels alumnes s'han d'enviar abans del dia 23 de maig de 2023. dins un sobre tancat per correu postal a l'adreça del Programa d'orientació i transició a la Universitat (PortUIB) que figura al final d'aquestes bases. L'assumpte ha de ser «Concurs de dibuix. Què és per mi l'economia circular?».
- Al dors del full de dibuix hi ha de constar el nom i cognom de cada alumne i el curs, a més del nom del centre educatiu.
Modalitat de microvídeo: estudiants de secundària, batxillerat i cicles formatius
Inscripció al concurs de microvídeo per a estudiants de secundària, batxillerat i cicles formatius
- El professor responsable del grup classe que vulgui participar al concurs ha d'emplenar el formulari d'inscripció abans del dia 24 de novembre de 2023. Ha de fer una inscripció per a cada vídeo que es presenti al concurs
- En el moment de la inscripció, és imprescindible presentar l’autorització del pare, mare, tutor o representant legal per poder participar-hi.
Realització del microvídeo
- La temàtica ha de ser «Què és per a mi l'economia circular?» o «Què és per a nosaltres l'economia circular?».
- Els estudiants poden presentar-se individualment o en un grup format per, com a màxim, tres estudiants i un professor.
- En cas que el vídeo es faci en grup, el grup pot estar format per un màxim de tres estudiants i el professor.
- Cada alumne només pot participar en un equip o grup.
- Un professor pot participar en més d'un vídeo elaborat per alumnes diferents.
- Els vídeos han de durar com a màxim un minut, sense comptar els títols de crèdit.
- Els títols de crèdit no poden excedir els vint segons, a banda del minut de durada admès per al vídeo.
- No s'acceptaran vídeos que excedeixin el temps establert.
Enviament del vídeo
- Els professors enviaran el fitxer del vídeo de cada grup per correu electrònic a <uibseras@gmail.com>, amb l’assumpte «Vídeo EC» abans del dia 1 de desembre de 2023. El text haurà d'incloure una sinopsi breu de cada un dels vídeos, nom i cognoms, DNI, estudis i curs acadèmic en què estan matriculats els estudiants que presenten el vídeo. Si els alumnes són els protagonistes, caldrà adjuntar-hi el permís escrit dels pares o tutors legals perquè la seva imatge aparegui al vídeo.
- Els vídeos acceptats es penjaran al Facebook de Seràs UIB.
Modalitat de microvídeo: estudiants de grau de la UIB
Realització del microvídeo
- La temàtica ha de ser «Com podem implementar l'economia circular a la UIB?»
- Els estudiants poden presentar-s’hi individualment o en grup.
- En cas que el vídeo sigui fet en grup, el nombre màxim de membres pot de tres.
- Cada estudiant només pot participar en un equip o grup.
- Els vídeos han de durar, com a màxim, un minut, sense comptar els títols de crèdit.
- Els títols de crèdit no poden excedir els vint segons, a banda del minut de durada admès per al vídeo.
- No s'acceptaran obres que excedeixin el temps establert.
Inscripció al concurs de microvídeo per a estudiants de grau de la UIB
El jurat ha acordat ampliar el termini de presentació dels microvídeos.
- Si hi participau individualment, heu d’emplenar el formulari d'inscripció abans del dia 9 d'abril de 2024.
- Si hi participau en grup, un estudiant integrant de l'equip ha d'emplenar el formulari d'inscripció abans del dia 9 d'abril de 2024
Enviament del vídeo
- L'estudiant que hagi fet la inscripció enviarà l'arxiu del vídeo del grup per correu electrònic a <uibseras@gmail.com> amb l’assumpte «Vídeo EC» abans del dia 15 d'abril de 2024. El text haurà d'incloure una sinopsi breu del vídeo (pot ser un eslògan) i, dels membres del grup, el nom i cognoms, DNI, estudis i curs acadèmic al qual estan matriculats.
- Si al vídeo apareixen persones que no siguin ells, és imprescindible adjuntar-hi el permís escrit d'aquestes persones perquè la seva imatge aparegui al vídeo. Si aquestes persones són menors d’edat, cal adjuntar-hi el permís corresponent signat pels pares, tutors o responsables legals.
- Els vídeos acceptats es penjaran al Facebook de Seràs UIB.
Premis
Premi de la categoria de dibuix per a estudiants de 6è de primària
- Un val un val per a l’adquisició de material didàctic o informàtic de 150 euros i un certificat acreditatiu de ser guanyador del concurs en aquesta modalitat.
Premi de la categoria de microvídeos per a estudiants de secundària.
Podrà ser un val un val per a l’adquisició de material didàctic o informàtic de :
- 600 euros, quan el microvídeo guanyador hagi estat presentat en grup de tres estudiants.
- 400 euros, quan el microvídeo guanyador hagi estat presentat per un grup de dos estudiants.
- 200 euros, quan el microvídeo guanyador hagi estat presentat individualment.
Tots els estudiants rebran un certificat acreditatiu de ser guanyadors del concurs en aquesta modalitat.
Si el treball és en grup i presentat conjuntament amb un professor, el professor rebrà un certificat acreditatiu de ser guanyador del concurs i 200 euros.
Si el microvídeo guanyador és individual o en grup de dos estudiants, el jurat pot decidir atorgar premis addicionals fins a un màxim de 600 euros per estudiant.
Premi de la categoria de microvídeos per a estudiants de batxillerat
Podrà ser un val un val per a l’adquisició de material didàctic o informàtic de :
- 600 euros, quan el microvídeo guanyador hagi estat presentat en grup de tres estudiants.
- 400 euros, quan el microvídeo guanyador hagi estat presentat per un grup de dos estudiants.
- 200 euros, quan el microvídeo guanyador hagi estat presentat individualment.
Tots els estudiants rebran un certificat acreditatiu de ser guanyadors del concurs en aquesta modalitat.
Si el treball és en grup i presentat conjuntament amb un professor, el professor rebrà un certificat acreditatiu de ser guanyador del concurs i 200 euros.
Si el microvídeo guanyador és individual o en grup de dos estudiants, el jurat pot decidir atorgar premis addicionals fins a un màxim de 600 euros per estudiant.
Premi de la categoria de microvídeos per a estudiants de cicles formatius
Podrà ser un val un val per a l’adquisició de material didàctic o informàtic de :
- 600 euros, quan el microvídeo guanyador hagi estat presentat en grup de tres estudiants.
- 400 euros, quan el microvídeo guanyador hagi estat presentat per un grup de dos estudiants.
- 200 euros, quan el microvídeo guanyador hagi estat presentat individualment.
Tots els estudiants rebran un certificat acreditatiu de ser guanyadors del concurs en aquesta modalitat.
Si el treball és en grup i presentat conjuntament amb un professor, el professor rebrà un certificat acreditatiu de ser guanyador del concurs i 200 euros.
Si el microvídeo guanyador és individual o en grup de dos estudiants, el jurat pot decidir atorgar premis addicionals fins a un màxim de 600 euros per estudiant.
Premi de la categoria de microvídeo per a estudiants de grau de la UIB
Podrà ser un val un val per a l’adquisició de material didàctic o informàtic de :
- 600 euros, quan el microvídeo guanyador hagi estat presentat en grup de tres estudiants,
- 400 euros, quan el microvídeo guanyador hagi estat presentat en grup de dos estudiants
- 200 euros, quan el microvídeo guanyador hagi estat presentat individualment
Tots els estudiants rebran un certificat acreditatiu de ser guanyadors del concurs en aquesta modalitat.
Si el microvídeo guanyador és individual o en grup de dos estudiants, el jurat pot decidir atorgar premis addicionals fins a un màxim de 600 euros per estudiant.
Elecció del premiats a les categories de dibuix
El jurat, format per professionals designats per la Universitat de les Illes Balears i la Fundació Sa Nostra, es reunirà durant el mes de maig de 2023 per l'elecció del millor dibuix.
Elecció del premiats a les categories de microvídeos
La puntuació dels vídeos a cada una de les categories correspondrà a la suma de dos criteris:
- Nombre de m'agrades a la pàgina de Facebook de Seràs UIB entre els dies 18 i 22 d’abril de 2024, ambdós dies inclosos (30 per cent)
- Valoració del jurat nomenat per la UIB i la Fundació Sa Nostra (70 per cent). Els seus membres seran especialistes en l'àmbit de l'economia circular i en l'àmbit audiovisual, i valoraran els aspectes següents del vídeo
- Capacitat per sensibilitzar la societat sobre la importància de l'economia circular
- L'adequació a la temàtica
- La qualitat del treball presentat
- L'expressió
- La possibilitat d'implementar la idea presentada, en el cas dels microvídeos universitaris
- L'originalitat i la novetat de les idees presentades
- La creativitat en la manera de presentar la proposta
- Qualsevol altre aspecte que reflecteixi l’objecte del concurs
El vídeo guanyador de cada categoria serà aquell que hagi obtingut la puntuació més elevada.
La decisió del jurat serà inapel·lable i, si ho considera oportú, podrà declarar desert el concurs o podria passar alguns dels premis a un segon premi de les altres categories. Així mateix, en casos excepcionals, el jurat podrà concedir més premis en cada una de les categories. El jurat, format per professionals designats per la Universitat de les Illes Balears i la Fundació Sa Nostra, es reunirà durant el mes de desembre de 2023 per l'elecció del millor vídeo.
Alumnat guanyador
Categoria de dibuix
Premi
- César Cortina Jiménez. CEIP Son Ferrer (Calvià).
Un val per a l’adquisició de material didàctic o informàtic de 150 euros i un diploma acreditatiu de ser guanyador del concurs en aquesta modalitat.
Accèssit
- Laia Servera Mut. CEIP Climent Serra i Servera (Porreres)
Diploma acreditatiu de ser accèssit del concurs en aquesta modalitat.
Categoria de microvídeos per a estudiants de secundària
- Vídeo guanyador: IES Capdepera. Grup format per Romy i Sixto (4t d'ESO)
Premi per a cada alumne: val de 200 euros per a l’adquisició de material didàctic o informàtic i un diploma acreditatiu de ser guanyador del concurs en aquesta modalitat. - Vídeo accèssit: IES La Ribera (Palma). Grup format per Laia, Paula i Carla (2n d'ESO)
Premi per a cada alumne: val de 100 euros per a l’adquisició de material didàctic o informàtic i un diploma acreditatiu de ser accèssit del concurs en aquesta modalitat.
Categoria de microvídeos per a estudiants de batxillerat
- Vídeo guanyador: IES Josep Miquel i Guàrdia (Alaior). Grup format per Nina, Martí i Laia (1r de batxillerat)
Premi per a cada alumne: val de 200 euros per a l’adquisició de material didàctic o informàtic i un diploma acreditatiu de ser guanyador del concurs en aquesta modalitat.
Categoria de microvídeos per a estudiants de cicles formatius
- Vídeo guanyador: CIFP Pau Casesnoves (Inca). Grup format per Maria del Mar, Diego i Natalia (2n de CFGS) i Apol·lonia (professora)
Premi per a cada alumne i professor: val de 200 euros per a l’adquisició de material didàctic o informàtic i un diploma acreditatiu de ser guanyador del concurs en aquesta modalitat
Categoria de microvídeo per a estudiants de grau de la UIB
- Vídeo guanyador: Nicole Ventura Gonzales (Doble grau d'Administració d'Empreses i Dret)
Un val per a l’adquisició de material didàctic o informàtic de 280 euros i un diploma acreditatiu de ser guanyador del concurs en aquesta modalitat. - Segon premi: Lucia Tur Morales (Grau d'Administració d'Empreses)
Un val per a l’adquisició de material didàctic o informàtic de 180 euros i un diploma acreditatiu de ser guanyador del concurs en aquesta modalitat.
Comunicació dels premiats
L'organització comunicarà la resolució dels dibuixos i vídeos premiats a través del web de la UIB i de la Fundació Sa Nostra, i directament als participants.
Lliurament dels premis
- El lliurament del premi de dibuix tindrà lloc al campus de Palma el dia 30 de maig de 2023.
- El lliurament del premi dels microvídeos tindrà lloc dins el mes de juny de 2024 al campus i a les seus universitàries.
Acceptació de les bases i l'autoria
- La participació en aquest concurs implica acceptar-ne les bases, així com autoritzar la UIB i la Fundació Sa Nostra perquè facin difusió dels dibuixos i vídeos guanyadors i la identitat de l’autoria. Les persones guanyadores renuncien a qualsevol altre dret sobre els seus treballs.
- Els dibuixos i els vídeos han de ser originals i exclusius dels participants i no han d'haver estat publicats en altres mitjans ni premiats anteriorment. Els participants es fan responsables de l'autoria dels dibuixos i vídeos.
- Es rebutjaran els dibuixos i els vídeos presentats que no s'adaptin a la temàtica del concurs o amb contingut obscè, violent, sexista, racista o que vulneri algun dret fonamental de les persones.
- La participació en aquest concurs, en qualsevol de les modalitats, suposa la total acceptació d'aquestes bases i la conformitat amb les decisions del jurat. L'incompliment de les bases del concurs pot ser causa de desestimació i reintegrament dels premis. El comitè organitzador queda facultat per resoldre qualsevol consciència no prevista en aquestes bases. Les decisions que es prenguin en aquest sentit seran inapel·lables.
Gestió i organització
La UIB, a través del Programa d’orientació i transició a la Universitat, s’encarregarà de la gestió d’aquest concurs i el Laboratori Interdisciplinari d’Economia Circular i Turisme (LIECT) de la UIB participarà en l’organització.
Més informació
Oficina per al Programa d'Orientació i Transició a la Universitat (PortUIB)
Universitat de les Illes Balears
Edifici Mateu Orfila i Rotger
Cra. de Valldemossa, km 7.5. Palma (Illes Balears).
Telèfon: 971 17 24 36 / 20 27
seras@uib.cat
Organització
- Laboratori Interdisciplinari d'Economia Circular i Turisme (LIECT)
- Facultat d'Economia i Empresa
- Oficina per al Programa d'Orientació i Transició a la Universitat (PortUIB)
Col·laboració